Ongeluckig, of Droevig Verhaal van 't Schip
main image
shadow shadow

Campagnes

Januari en Maart 2007

Na een bezoek van Jonathan en Shawn aan Nederland in September zijn we allen gesterkt in de overtuiging dat de zoektocht naar De Gouden Buys een vervolg moet krijgen. We maken nieuwe plannen om een groter gebied via een luchtverkenning in kaart te brengen en we reizen af naar Zuid-Afrika in Januari. Een nieuwe aerial survey vindt plaats, we regelen een graafmachine om het  metalen object bij Rocherpan uit de branding te trekken, we bepalen nieuwe potentieĆ«le vindplaatsen en we duiken ook het archief weer in. Dit maal met opzienbarend resultaat! In Maart organiseert de Historische Vereniging Velddrif in Zuid-Afrika een survey bij extreem laagtij om te zien of er wat in de branding ligt en er vliegt een ultralight vliegtuigje over de baai. 

Ga snel naar onze winkel om de nieuwsbrief te downloaden!

Maart 2006

De luchtverkenning heeft plaatsgevonden eind januari en de resultaten zijn in de vorm van kaarten en data beschikbaar gekomen. Deze geven een aantal locaties te zien, waar ijzeren voorwerpen op of net in de bodem te verwachten zijn. Deze locaties moeten zo snel mogelijk visueel geĆÆnspecteerd worden. Marco en David reizen anderhalve week naar Zuid-Afrika. Met Jonathan Sharfman en Shaun Berry haasten ze zich naar de St. Helenabaai. De eerste locatie is naar schatting een stuk van een modern ijzeren schip. De andere locaties blijken op het strand te liggen of in de branding. Een 4x4-auto wordt geregeld, die de magnetometer over het strand kan slepen. De tweede locatie ligt op het strand en te diep om met de schep naar te graven. De derde locatie ligt in de branding en kan alleen in korte tijd bij extreem laag tij worden onderzocht. Pogingen met zandzakken en een mini-caisson leveren te weinig informatie op, de zee en de branding zijn te sterk voor deze eenvoudige middelen. Tenslotte wordt contact gelegd met de plaatselijke historische vereniging, waar een presentatie wordt gegeven over onze onderzoekingen. 

Januari 2006

Marco en David reizen af naar Kaapstad. De eerste kennismaking volgt  met Jonathan Sharfman, hoofd van de maritieme unit van de South African Heritage Resources Agencu (S.A.H.R.A.) en Nikolai Mavrodinov, beide maritiem archeoloog. Ruim een week duurt de eerste verkenning in de St. Helenabaai waarbij met een boot en magnetometer de meestbelovende locaties worden onderzocht. Het gebied is groot en het is niet eenvoudig om gedegen meetresultaten te behalen. Enkele plekken worden onderwater visueel geinspecteerd, maar tevergeefs.
Terug in Kaapstad worden  verdere contacten gelegd met onder andere het Nationaal Archief, de directie van SAHRA, het Nederlands consulaat en het IZIKO museum. Tevens wordt er met SAHRA en met extra sponsoring van de ministeries van BZ en OC&W een luchtverkenning georganiseerd. Hierdoor kan in kortere tijd een groter gebied magnetometrisch in kaart worden gebracht. 

Wat vooraf ging...

Marco Roling en David Bouman studeren Archeologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en volgen aan de Universiteit leiden het college Scheeps- en Onderwater Archeologie door Dr. Thijs Maarleveld. Dit inspirerende college met aansluitende werkcollege kweekt intense belangstelling voor de onderwater archeologie. Het college staat in het teken van de VOC en Zuid-Afrika. Het betreft diverse onderwerpen zoals de schepen  De Gouden Buys De Meresteijn, maar ook de relaties tussen de Hollanders en de KhoiKhoi, de nederzetting Langebaan bij de Saldahnabaai en andere onderwerpen. Marco en David pakken het historisch onderzoek op over De Gouden Buys en maken plannen voor de volgende stap, het archeologisch onderzoek ter plaatse.

horizontal bar
De Gouden Buys © 2012

StartpaginaCampagnesDe historische bronnenInternationale samenwerking 
Onze winkel
SupportersSteun ons!English readers